Ynt: Türk Dili / Dil Bilgisi / Gramer
Türkeçeyi düzgün kullanmak en zorunlu tercihimiz.
Ahmet Bey'den rica etsek acaba Fransızca kökenli olan ve dil bilgisi ile aynı anlamı taşıyan Gramer sözcüğünü başlığımızdan kaldırarak başlığımızı Türk Dili / Türkçe Dil Bilgisi olarak değiştirebilir mi?
Ana dili doğru kullanmak, sosyal zekanın açık bir göstergesidir.
Saygılarımla.
Ynt: Türk Dili / Dil Bilgisi
biz türkçeyi düzgün kullanalım diyoruz.ancak yabancı kelimeleri de kullanmak kötü bişey değil.gramer kelimesini de kullanıyoruz ve ben burada da kullandım.
Ben sizin kullandığınızı düşünmemiştim. Ancak Türkçeyi kullanmaktan kastınız nedir o halde? Yaygın kullanılan karşılıkları olduğu halde yabancı kelime kullanmak bence doğru değil. Evet televizyon yabancı bir kelimedir, Türkçesi vardır ama dile yerleşememiştir. Aynı şekilde otobüs, tren de öyle. Ancak bilgisayara kompüter demek ne kadar yanlışsa benzer şekilde Türkçesi genel olarak yaygın kullanılan kelimelerin yabancı kökenli olanlarını kullanmak (gerçekten yabancı etki verilmek, o kültüre bağlı bir takım imgeler hatırlatılmak, akılda canlanmasını sağlamak istenmediği sürece) o kadar yanlış diye düşünüyor, bana katılacağınızı umuyorum.
Saygılarımla,
Mösyö B.
yerine göre ingilizce de kullanırım.Ancak görmemiş gibi de bilgisayara computer de demem.
Ama bilgisayar kelimesi Türkçe'ye çok yeni kaynaşmış bir kelime. Eskiler bilgisayar yerine komputer derler. (kompyüuğtır değil kompüter :) )
Cevap: Türk Dili / Dil Bilgisi
yıl 2019 ve dilimize yabancı dillerden gereksiz onlarca kelime girdi..