100 liranın nasıl ödendiğini bilmiyoruz. Eğer alıcı 100 liralık banknot verdiyse bu satışta zarar sıfırdır.
100 liranın nasıl ödendiğini bilmiyoruz. Eğer alıcı 100 liralık banknot verdiyse bu satışta zarar sıfırdır.
100 lira alıp kendindeki 50 liği komşudan bozup müşteriye 30 lira verir. adamda 120 lira olur komşusu paranın sahte oldugunu söyler ve 50 ayakkabıcıdan alır adamda 70 lira kalır. yani adam kar etmemiş zararada girmemiş eger yaptığım doğru ise
Şimdi
adam müşteriden 2 tane 50 aldı 1 i sahte
30 lira para üstü veriyor
kalıyor 20 lira yani müşteriden 20 lira aldı. (kar)
komşusunada 50 lira veriyor (zarar)
70 liralık malıda 20 liraya veriyor (zarar)
toplam zarar 100 liradır
polemiğe girmek istemiyorum
KAZANDIĞIMIZDAN ÇOK KAZANDIRDIKLARIMIZ MAKBULDÜR
bence burda verilen 100 lira sahtedir diyo.. bu durumdada zarar 130 lira olur. söyleki;
komşusuna kendi cebinden 50 lira veriyor. fakat bozdurduğu paranın 20 lirası hala kendinde olduğundan komşuya verdiğinden zararı 30 lira..
adama 30 lira para üstü vermiş diyo. yani burdanda 30 lira zararı var.
ayakkabıda 70 liraymış.
bu durumda toplam 130 lira zarar vardır..
birbaşka deyişle 70 liralık ayakkabının üstüne bide 30 lira verip yolladı eder 100 lira..
komşuyada 50 lira verdi ama ondan aldığı 50 liliğin 20 si hala kasada olduğundan 30 lirada o.
gene eder 130 lira..
Soruda açıklanmayan tek kısım bazı arkadaşlarında yazdığı gibi adamın verdiği paranın tek banknot veya çift banknot mu, tekse sahte mi orjinal mi ve çiftse banknotlardan birinin mi yoksa ikisinin mi sahte olduğudur.Dolayısıyla ihtimaller şöyle gelişir:
1)Tek banknot orjinal 100 lira:Kazan. 0’dır ne kar ne zarar.
2)Tek banknot sahte 100 lira:100 lira zarar
3)2 tane 50şerlik banknot, ikiside sahte: 100 lira zarar(2 ile farketmiyor)
4)2 tane 50şerlik banknot, biri sahte:50 lira zarar
Algoritma biraz karışık o yüzden uzun uzun anlatamadım.Adam için bir hesap cetveli tanımlayıp sahte paraları birşey değiştirmediği için ihmal ederek kasasına giren ve çıkanları direk (+) veya (-) şeklinde yazarsak bu sonuçlar çıkıyor yanılmıyorsam.
Not:Ayakkabının maliyetinide ihmal ettim.
yahu neyi tartışıyoruz ki?
ayakkabının alış fiyatını bilmeden kar zarar nasıl hesaplanır? kimmmm
hepinize işletme yüksek lisansı öneriyorum millet...
vay, Tolga maliyeti ihmal ettiğini belirtmiş. Helal olsun.
eyvalla=)
hımmmmmm 4 farklı sonuca bağımlı birkaç sonuç çıkar (sahte paraları bozdurup bozdurmama girişimine bağımlı olarak)
Birinci durum dolandırıcı satıcıya 2 adet sahte 50 lira vermiştir
Bu durumda = ayakkabı maliyeti - 70 + 100 lira zarardadır
İkinci durum dolandırıcı satıcıya 1 adet sağlam 1 adet sahte 50 lira vermiştir
Bu durumda = ayakkabı maliyeti - 70 + 50 lira zarardadır
Üçüncü durumda dolandırıcı diye hakkını yediğimiz şahıs satıcıya gerçek 100 lira vermiştir satıcının kassındaki 50 lira sahtedir
Bu durumda = ayakkabı maliyeti - 70 + 50 lira zarardadır
Dördüncü durumda dolandırıcı satıcıya sahte 100 lira vermiştir hemde satıcının kasasındaki 50 lira sahtedir
Bu durumda = ayakkabı maliyeti - 70 + 150 lira zaradadır
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin