ÇEVREYİ KİM KİRLETİYOR?
GİRİŞ
Sanayileşme, ekonomik büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve yaşam stan¬dartlarını yükseltme gibi günümüzde çok sık kullandığımız değişik terimlerin ortak amacı gelişmedir. Gelişmenin sağlanabilmesi için canlı doğal kaynakların ve çevredeki diğer yapı taşlarının korunması gerekmektedir. Bugün, ulusların karşısındaki sorun korumanın "Ekolojik Güvenlik" sınırları içinde ele alınması ve tüm ülkelerin üstüne düşen görevi yüklenmesidir. Çeşitli ekosistemlerı "Biz kirlettik, biz temizleyelim" olgusunun kabul edilmesi şarttır. Çevre politikasında, baştan itibaren çevre ile uyumlu tekniklerin uygulanması ve kural olarak kaynakların daha dikkatli kullanımı hedeflenmiştir; ancak, günümüzde çevre tahribatı ve çevre kirliliği tahminlerin ötesinde bir artış hızı ile kendini göstermektedir. Yapılmış olan bir araştırmada gelişmekte olan 113 ülkenin tamamına yakın bir bölümünde, toprak erozyonu, otlatmadan kaynaklanan çayır ve mera kalitesinin bozulması, orman tahribatı, çölleşme gibi sorunlardan bir veya birkaçına rastlandığı; Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da yer aldığı 30 ülkede ise hava, su, toprak kirliliği ve asit yağmurlarının en önemli çevre problemlerini teşkil ettiği saptanmıştır (Türköz 1995). Diğer taraftan kentleşme ve sanayiden kaynaklanan karbondioksit, karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksitleri, kloroflorokarbon gazları, partiküller, pestisidler, gübreler, nükleer atıklar ve diğer kirletici atık ve artıklar global kirliliği gündeme getirmiştir; yani, endüstrileşme ve metropoliten yerleşim, küresel çevreyi tahrip etmeye başlamıştır. Sorunlar ulusal olmaktan çıkmış uluslarüstü bir konum kazanmıştır.
Dünya ölçeğinde kirlilik ve çevre tahribatı ile ilgili ayrıntılı bir envanter değerlendirmesi yapılmamış olmakla birlikte bazı değerler toplanmaya baş¬lanmıştır. Bunlar arasında madencilik, ulaşım, petrol, baca gazlan, çeşitli atıklar, gübre, pestisid, erozyon, gürültü kirliliği ile ilgili ölçümler sayılabilir.

TOPRAK KİRLENMESİ
Genel
Genel olarak çevrenin birbirine ayrılmaz bir şekilde bağlı, biri diğeri¬ne sürekli tesir eden, birindeki bir bozulmanın ötekine mutlaka yansıdığı toprak, hava ye su olarak tarif edilebileceği daha önce belirtilmişti. Toprak kirlenmesinin incelenmesinde müşterek .......

Devamı;

File: AĞIR METALLERİN TOPRAĞA ETKİSİ.zip
DownloadLink: [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]