ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ UZMANLIK ALANLARI
- Içme ve kullanma Suyu Temini, Iletimi, Arıtımı ve Dağıtımı
- Evsel ve Endüstriyel Atıksuların Toplanması, Arıtılması, Geri kazanılması ve uzaklaştırılmaları
- Yüzey Drenaj ve Yağmur Sularının Toplanması, Deşarjı ve Arıtılması
- Katı Atıkların Toplanması,Taşınması, Geri Kazanımı, Uzaklaştırılması ve Işlenmesi
- Zararlı ve Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Berterafı
- Hava Kirliliğinin önlenmesi ile ilgili olarak; kaynakta kontrol, arıtım teknolojilerinin seçimi ve uygulamaları.
- Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarının planlanması ve koordinasyonu, ÇED Raporlarının hazırlanması ve uygulanması
- Çevre kaynaklarının Modellenmesi
- Çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin Kontrolluk,Yönetim ve Müşavirlik Hizmetleri
- Farklı çevresel kesimlerden numune alma, ölçümleme ve değerlendirme
- Gürültü Kirliliğinin kontrolü ve önlenmesi
- Toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi çalışmaları
- Kirletici kaynakların kirliliğinin tesbitine ilişkin kontrolluk, uygulama ve yönetim hizmetleri
Çevre Mühendisliği hakkında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yapılan tanım ve açıklamalar:
Çevre mühendisliği , hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir.
Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji, bilgisayar kullanımı, hidrolik, hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi, katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ü niversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümlerinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi” ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde planlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su ve yağmur suyu şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde tasarlanması ve yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır.
Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri basta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla, mimarlarla, biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle, sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle, ekonomistlerle, işletmecilerle çalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası kurulma çalışmaları esnasında, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının 23 Kasım 1988 tarih ve 410-1802 sayılı yazısına, YÖK tarafından 14 Aralık 1988 tarih ve 26694 sayılı yazı ile verilen cevapta, Çevre Mühendislerinin çalışma alanları aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.
Altyapı teknolojisi olarak isimlendirilen her türlü şehirsel ve endüstriyel; su temini, su iletimi, su dağıtımı ve su arıtımı konularında her türlü tasarım, planlama ve mühendislik hizmetleri,
Şehirsel ve endüstriyel; atıksu toplama, arıtma ve alıcı ortama verme konularındaki her türlü tesislerin tasarım, planlama ve mühendislik hizmetleri,
Katı atık toplama; taşıma, nihai uzaklaştırma (yakma, kompostlaştırma, düzenli depolama) konularında her türlü planlama ve tasarım hizmetleri,
Hava kirlenmesinin önlenmesi ile ilgili ısıtma sistemi ve yakıt seçimi, baca gazlarının arıtımı konularında mühendislik hizmetleri,
Çevresel etki değerlendirme konularında disiplinler arası çalışma gruplarına koordinatörlük etmek,
Endüstriyel kirlenmenin önlenmesi ve en aza indirilmesi için gereken kontrol sistemlerinin tasarımı ve planlaması,
Farklı çevresel kesimlerden (su, toprak, hava, canlılar vs) numune alım, analiz ve değerlendirme çalışmalarında bulunmak,
Çevre kirliliği ve doğal güzelliklerin korunması konularında, halkı ve ilgili mercileri uyarmak, tedbir önermek, uygulatmak ve denetlemek.
Sonuç olarak; Çevre mühendisleri, çevre kirlenmesinin önlenmesi veya kirlenerek bozulan çevresel sistemlerin tekrar sağlıklı hale gelebilmesi için gereken her türlü mühendislik yapı ve sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, kontrolü ve inşaatında görev alabilen ve bu konuda hazırlanan projeleri kontrol edebilen yetkilere sahip bir elemandır.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin