EŞZAMANLI MÜHENDİSLİK TANIMLARI
Eş Zamanlı mühendisliğin değişik kaynaklarda, farklı araştırmacılar tarafından çeşitli tanımları yapılmıştır.
“EM, tasarım mühendisleri, üretim uzmanları, tedarikçiler, pazarlama ye kalite uzmanlarının ürün veya hizmet tasarımı için birlikte çalışarak üretim sürecini belirledikleri bir prosestir” (Krajewski and Ritzman )
“EM, ürünün yaşam dengesi boyunca ürün geliştirme takımlarıyla bütünleşik, koordineli mühendislik çalışmaları ve üretim araçlarının eş zamanlı olarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir tasarım konseptidir” (Nevins and Whitnet. 1997)
“EM tasarım mühendisliği, üretim veya süreç mühendisliği, pazarlama, maliyet muhasebesi, kalite kontrol, satın alma gibi çeşitli disiplinlerden oluşan bir takımın yaratılmasını içerir” (Schmenner. 1993)
“EM ürün ve tasarım proseslerinin birleşimidir. Bu yaklaşım ürün geliştirme zamanı ve maliyetlerini azaltmakta, ayrıca müşteri beklentilerinin daha iyi olarak karşılanmasına imkan vermektedir” (Noble 1991)
“Ürün tasarımı ilgili verimliliği ve yüksek kalitede üretimi arttırmayı sağlamak için kullanılan bir metot ürün tasarım esnasında üretim sürecinin tasarlanması ve test edilmesidir. Bu yönteme EM adı verilir.” ( Martinich 1997 )
EM’nin temel amacı bir ürünün tasarımının yaşam döngüsü boyunca minimum maliyetle yapılmasının sağlanmasıdır. Bir başka ifadeyle tüm faaliyetlerin paralel çalıştırılarak mümkün olduğunca erken başlatılmasıdır. Bunun sonucunda da tüm ürün geliştirme süreci kısaltılacaktır.
EM, rekabet edebilmek. ürünlerini ye süreçlerini sürekli olarak geliştirmek ve ge1işme1erini rakiplerinden önde sürdürmek isteyen firmalar için zorunlu bir yaklaşımdır.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin