Mekatronik Mühendisliği Geleceğin Mesleğimi?
Arkadaşlar son yıllarda Türkiye'deki üniversitelerde kurulan bu bölüm acaba Bilgisayar,Elektrik-Eloktronik ve Makine Mühendisliğinin tahtını mı sallamaya çalışıyor. Belki de gelecekte tüm mühendislikler birleşmeye başlıyacak. Çünkü artık mühendislikler gelişen teknoloji ile bir bütün olarak çalışmak durumuna gelmekte. Bir bilgisayar mühendisi otomasyon bazlı çalışacak ise mutlak makine ve elektronik mühendisleri ile çalışmalı. Yada kendini geliştirip sadece bu alanla ilgilenmeli. Bu tür gelişmeler bizlerin iş piyasasında zorlanmamızı ve iş bulmada başımıza gelen güçlükleri doğurduğuna inanmaktayım. Bunun başlıca nedeni ülkemizde büyük teknolojiler üretemeyişimiz.
Artık yazılım öyle bir hal aldı ki Amerika'da pizza siparişi veren bir kişi bunu Hindistan'dan verdiğinden haberi yok. Bu nasıl oluyor? Amerika'daki bir insan pizzacıyı aradığı zaman onun hattı direkt olarak Hindistan'da call center servisi veren bir şirkette çalışan bir Hintli'ye yönlendiriliyor. O kişi siparişi alıp Amerika'daki pizzacının istek bölümüne online ulaşıp siparişi geçiyor. Ve pizzacı bu siparişi hazırlayıp müşterisine gönderiyor. Çok ilginç gelebilir ama bu tür bir sistem pizzacıya eleman çalıştırıp ona maaş vermektense böyle bir sistem daha ucuza geldiği için bu yolu tercih ediyor. Kullanılan teknoloji ise voice-ip . İşte yazılımın ve günlük yaşamımızın teknoloji ile ne kadar iç içe olduğunu gösteren bir örnek ve bu tür bir sistemi kurmak için yazının başındada dediğim gibi tüm mühendis gruplarının ortaklaşa çalışması lazım. Yada kendini yetiştirmiş bir mühendisin bu projeyi hazırlayıp teslim etmesi gerekir. Sorun da burda ortaya çıkıyor.
Herkes kendi alanına giren işi yapsa belki de ülkemizde teknoloji üretilecek ve böyle büyük projeler yapılıp dışa bağımlılıktan kurtulucak ülkemiz. Şöylede bir acı gerçek var ki enerjide %72 dışa bağımlıyız bu ülkemiz açısından ve bizlerin bu konuda ne kadar zayıf kaldığımızın bir göstergesi sanırım. Çözülmesi gereken o kadar çok sorun var ki. Bunları çözmek içinde devletimizin bizlere teknokentler kurarak burda harbi harbi yeni teknolojiler geliştirmek için ciddi kaynaklar ve destek verilmesi lazım ancak böylelikle bu tür dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. Üniversitelerde teknokentler var ama bunlarında bütçeleri kıstlı olması yüzünden çok büyük projelere girilemiyor.
İşte burdan yola çıkarak acaba yeni mühendislik dalları çıkması ve bunun da başlıca sebebi 3 mühendise verilecek parayı bir mühendise verme anlayışı ister istemez yakın gelecekte kendini göstericek gibi arkadaşlar.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin