2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Junior Member numara7777 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.10.2007
    Yaş
    42
    Mesajlar
    7
    Konular
    7
    Tecrübe Puanı
    0

    ~BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ~

    BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ
    BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMANIN ŞARTLARI
    • Yasal olarak gıdaların ambalajlı ve etiketli satışa sunulması gerekmekte olup gıda maddelerinin etiketindeki :
    _Gıda maddesinin adı,
    _İçindekiler,
    _Net miktarı,
    _Firma adı,adresi ve üretildiği yer,
    _Son tüketim tarihi,
    _Tarım ve Köy işleri Bakanlığından alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayısının olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
    • Dondurulmuş ürünlerin evde dondurucularda saklanması gerekir.Alışverişte en son bu ürünleri satın almalı ve en kısa sürede dondurucuya koymalıyız.
    • Satın alındıktan sonra son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile gıda maddesinin ambalajı açıldığı anda bozulma,küflenme,renk değişikliği veya kokusunda değişiklik varsa böyle gıdaları tadına bakarak kontrol etme yoluna gitmemeli,ürünü tüketmeden iade etmeliyiz.
    • Herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında Tarım ve Köy işleri Bakanlığı,Sağlık Bakanlığı ve Tüketiciyi Koruma Derneklerine şikayette bulunmalıyız.
    • Alt ve üst kapakları normal görüntüsünü kaybetmiş ve böylece bombaj(şişkinlik)oluşturmuş konserve kutularını almamalıyız.
    • Etiket üzerindeki bilgiler kontrol edilerek kullanım süresi geçmiş gıdaları tüketmemeliyiz.
    • Vakum paketlenmiş ürünlerde vakum herhangi bir nedenle bozulmuş ise bu ürünleri tüketmemeliyiz.
    EVDE GIDALARIN UYGUN KULLANIMI VE MUHAFAZASI
    • Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini buzdolabında 0-(+4)°C muhafaza etmeliyiz.Buzdolabı dışında (daha yüksek sıcaklıkta)bekletmemeliyiz.
    • Pişmiş gıdaları hemen tüketmeliyiz.Eğer daha sonra tüketilecek ise buzdolabında (10 derecenin altında )saklanmalı ve bir defada tüketilecek olan miktarı ısıtmalıyız.
    • Gıdaların temizliğinde deterjan gibi temizlik maddeleri kullanmamlıyız.
    • Gıdaların pişirilmesinde dış yüzeyinin olduğu kadar içinin pişmiş olmasına da dikkat etmeliyiz.
    • Sebzeler ve meyvelerin yıkama işlemini doğramadan önce bol suyla yapmalıyız.Aksi takdirde vitaminlerde kayıp olacaktır.
    • Uygun saklama koşullarında saklanmaması nedeniyle küflenmiş gıdaların küflü kısımlarını atarak kalan kısmı kesinlikle kullanmamalıyız.Bozulma bütün gıdayı etkilemiştir.(örn:Salça ve Yoğurt)
    • Yumurtaları yıkamadan buzdolabına yerleştirmeli,pişirilmeden önce mutlaka yıkamalıyız.
    • Meyveleri kesildikten yada suyu sıkıldıktan sonra hemen tüketmeliyiz.Aksi takdirde vitamin değerleri ciddi şekilde azalır.
    • Patatesi,karanlık,serin,kuru ve hava akımı olan yerde saklamalı,üzerinde filizler oluşan patatesleri kesinlikle tüketmemeliyiz.
    • Kuru yiyecekleri serin,karanlık,kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklamalıyız.
    • Dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında değil (+4)-(+8)°C ‘de çözündürülmeli ve bir kez çözündürülmüş ürün bir daha dondurulmamalıdır.
    • Steril ürünler açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
    AMBALAJ
    • Gıdaların üretiminden tüketimlerine kadar olan süreç içerisinde,gıdaları uygun koşullarda saklayarak ,dışardan gelebilecek çeşitli kimyasal/mikrobiyolojik/fiziksel bulaşıları önlerler.
    • Herhangi bir şekilde zarar görmeleri durumunda içindekileri koruyamadıklarından sağlam materyalden yapılmalıdırlar.Bu amaçla çoğunlukla gıda endüstrisinde ambalaj materyali olarak cam,plastik,kağıt ve metal kullanılmaktadır.
    • Gıda ile doğrudan temas ettiğinden ambalaj materyalinin seçiminde çok dikkatli davranmalıyız.
    • Tek kullanımlık(geri dönüşümsüz) ambalajları kesinlikle yeniden gıdanın taşınması ve korunması amacıyla kullanmamalıyız.
    • Depozitolu ambalajların yıkanarak/çalkalanarak geri verilmesine özen göstermeliyiz.
    • Ambalajları plastik,cam,kağıt ve metal olarak ayrı ayrı toplayarak atmalıyız.
    • Ambalajların üzerinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın üretim izni,tarih ve sayısı bulunmasına dikkat etmeliyiz.
    • Ambalajlanmış gıdanın ambalajını,gıdanın bitiminden sonra başka bir gıdanın saklanması için kullanmamalıyız.
    • İç metal yüzeyi aşınmış,çizilmiş ve kararmış konserve kaplarda bulunan gıdaları tüketmemeliyiz.
    • Gıdaları saklarken gazete kağıdı gibi gıdalarla temas etmemesi gereken materyallerle sarmamalıyız.
    [/b][/color]

  2. #2
    Junior Member damla54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.05.2008
    Mesajlar
    2
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: ~BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ~

    çok tşkler

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •