GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Gıda Mühendisliği, gıdaların işlenmesi, saklanması, taşınması ve yeni gıdaların geliştirilmesi konularında çağdaş bilimsel yöntemleri ve mühendisliği uygulayan yeni bir mühendislik dalıdır. Gıda Mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından, yeni besin oluşturulması, ham maddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin arttırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar.
Lisans Eğitimi ve Süresi:
Lisans eğitimi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında temel fen dersleri ile daha sonraki yıllarda biyofizik, kimya, mühendislik termodinamiği, uygulamalı kinetik gibi mühendislik dersleri ve gıda biyokimyası, gıda mikrobiyolojisi, biyoteknoloji, gıda endüstrisi işletmeciliği gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Oğrencilerin gıda sektörünü tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla fabrikalarda staj yapmaları gerekmektedir.
Mezunların Ünvanı ve Çalışma Alanları:
Mezunlarına Lisans Diploması ve "Gıda Mühendisi" ünvanı verilir.
Gıda Mühendisleri gıda konusunda temel olarak iki ayrı alanda çalışabilirler: Üretim ve kalite kontrol. Gıda üreten işletmelerde çalışanlar, üretimin denetlenmesi ve geliştirilmesi; kalite kontrolde çalışanlar ise çeşitli aşamalarda üretilen gıdaların kontrol edilmesi işleriyle ilgilenirler. Kamu sektöründe ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ya da kalite kontrol uzmanı olarak çalışabilmektedir. Bu fakültelerden mezun olanlar iyi yetişmişlerse iş bulma konusunda zorluk çekmezler. Gıda Mühendisleri, Tarım, Sağlık, Maliye, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, yatırım uzmanı danışmanı ya da kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin