[color=black]İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
İnşaat Mühendisliği programında, köprü, yol, tünel, baraj, havaalanı gibi hizmet yapılarının ve endüstri yapılarının tasarımı, planlaması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılmaktadır. İnşaat Mühendisliği, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi gibi uzmanlık alanlarına ayrılmıştır. Öğrenciler lisansüstü programlarda bu uzmanlık alanlarında kendilerini yetiştirirler. İnşaat Mühendisleri hangi uzmanlık alanında çalışırlarsa çalışsınlar yaptıkları binanın sağlamlığından ve dayanıklılığından sorumludurlar. Bir binanın yapımında kullanılacak her türlü malzemenin seçimi, alınması, iş planının hazırlanması hep inşaat mühendislerinin görev alanına girer.
Lisans Eğitimi ve Süresi:
Lisans eğitimi sırasında matematik, fizik, kimya gibi temel derslerle; mekanik, mukavemet, akışkanlar mekaniği, topografya, inşaat jeolojisi, dinamik, zemin mekaniği, yapı makineleri gibi mühendislik dersleri okutulmaktadır. Ayrıca, iş hukuku, işletme ekonomisi, yapı işletmesi maliyeti gibi bir inşaat mühendisine çalışma yaşamında çok yararlanacağı uygulamaya dönük dersler de verilmektedir. Öğrenciler ayrıca belli sürelerle staj yapmaktadırlar.
Mezunların Ünvanı ve Çalışma Alanları:
Mezunlarına Lisans Diploması ve "İnşaat Mühendisi" ünvanı verilir.
İnşaat Mühendisliği de ülkemiz koşullarında gereksinim duyulan meslek dallarından biridir. Bu gereksinim gelecekte daha da artacaktır. İnşaat Mühendisleri özel mühendislik bürolarında ya da müteahhit olarak çalışabilecekleri gibi; Bayındırlık, Tarım, Orman, Enerji ve Tabü Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kamu iktisadi teşekküllerinde de görev alabilirler.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin