TUĞLA DUVARLARIN KÖŞE BİRLEŞMELERİ
Tuğla duvarlar köşede birleşme açılarına göre üç şekilde yapılır:
a. Dik açılı köşe birleşmeleri
b. Geniş açılı köşe birleşmeleri
c. Dar açılı köşe birleşmeleri
DİK AÇILI KÖŞELİ BİRLEŞMELER
Dik açılı birleşmelerinde şu kurallara dikkat edilmelidir.
1. Duvarlarda genellikle ince olanın birinci sırası dış köşeye kadar devam ettirilir. Buna devam eden sıra denir. Diğer duvarın birinci sırası yanaştırılır. Bu sıraya da yanaşan sıra denir.
2. Bir tuğla veya daha kalın olan duvarlarda devam eden sıranın sonuna, duvar kalınlığı kaç yarım tuğla ise o kadar düz üç çeyrek tuğla konulacak, düz dizi ile devam ettirilir. Diğer duvar sırası kilit dizi ile yanaştırılır. Dik açılı köşe birleştirmelerine önden veya yandan bakıldığında aynı sıranın biri düz, biri kilit dizi olarak görülür.
3. Devam eden sıranın içteki ilk derzi, iç köşeden itibaren çeyrek veya üç çeyrek tuğla içerisinde olmalıdır. Yarım tuğla kalınlığındaki duvarlarda ilk düşey derz yarım tuğla ileride olmalıdır.
GENİŞ AÇILI KÖŞE BİRLEŞMELERİ
Geniş açılı köşe birleşmelerinde şu kurallara uyulmalıdır.
1. Duvarlarda birinci sırası düz dizi ile devam ettirilir. Diğer duvarın aynı sırası kilit örgü ile yanaştırılır.
2. Devam eden sıranın sonuna konulan tuğlanın uzunluğu (a) ve genişliği (b) sırasında
A = b + 1/4t veya a = b – 1/4 t bağlantısı olmalıdır.
3. Devam eden sıranın iç köşesindeki ilk düşey derz, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olmalı ve yanaşan sıranın ilk düşey derzi köşeden geçmelidir. Yarım tuğla kalınlığındaki duvarlarda, devam eden sıranın ilk düşey derzi, yarım tuğla ileride olmalıdır.
DAR AÇILI KÖŞE BİRLEŞMELERİ
Dar açılı köşe birleşmelerinde aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Duvarlardan birinin birinci sırasında, yalnız dış yüzeydeki düz dizi köşeye kadar devam ettirilir. Diğer duvar aynı sırası bu derze yanaştırılır. Devam eden sıranın sonuna konulan tuğlanın uzunluğu (a) ve (b) arasında
A = b 1 t a = b – 1 t
-------------- veya ----------------
4 4
Devam eden sıranın iç köşesindeki ilk düşey derz, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur. Yanaşan sıranın ilk düşey derzi köşeden geçer, yarım tuğla kalınlığındaki duvarda devam eder.
TUĞLA DUVAR SAPLAMASI
Bina projesine göre inşa edilirken, bölme duvarlar dış duvarlara veya birbirlerine saplanırlar.
Saplamalarda genellikle dik açılı köşeler meydana gelir. Seyrekte olsa dar veya geniş açılı saplanan duvarlar da olabilir.
Saplama açılarına göre dik ve eğik olmak üzere iki kısma ayrılır.
1. Dik Saplama Duvarlar: Dik saplanan tuğla duvarlar örülürken aşağıdaki üç kurala uyulmalıdır.
a. birinci sırada saplanan duvar düz dizi olarak devam ettirilir. Duvar kalınlığı kaç ayrım tuğla kalınlığında ise, sonuna o kadar düz üç çeyrek tuğla konur. Diğer duvarların aynı sırası kilit dizilerle yanaştırılır.
b. İkinci sırada, birinci sıranın kilit dizi ile yanaştırılır.
2. Eğik Saplama Duvarlar: Eğik saplanan duvarların örülmesinde şu kurallara uyulmalıdır:
a. Birinci sırada ana duvar kilit dizilerle devam ettirilir. Eğik saplanan duvar, kilit düz dizi ile yanaştırılır.
b. İkinci sırada, ana duvarın dış yüzündeki düz dizi devam ettirilir. Eğik saplama duvar kilit dizi ile ana duvarın düz sırasına yanaştırılır.
c. Devam eden sıraların iç köşedeki ilk düşey derzleri, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur. Yarım tuğla kalınlığındaki duvar, düz dizilerle ve yarım tuğla bağlantı yapacak şekilde yapılır.
TUĞLA DUVARLARIN KESİŞMELERİ
Binanın iç duvarları bölmeleri meydana getirirken bir birlerini genellikle dik, bazen de eğik olarak keserler. Kesişen duvarlar kalınlıklarına ve aralarında meydana getirdikleri açılara göre isim alırlar.
Kesişen duvarların yapımında şu kurallara uyulmalıdır:
a. Birinci sırada kesişen duvarlardan biri düz dizilerle devam ettirilir. Diğer duvar aynı sırayla kilit dizi olarak yanaştırılır.
b. İkinci sırada ise; birinci sırada yanaşan duvar düz dizilerle devam ettirilir. Diğer kilit dizi ile yanaştırılır.
c. Devam eden sıraların iç köşelerindeki ilk düşey derzleri, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin