2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Üye JeoNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.12.2007
    Yaş
    40
    Mesajlar
    44
    Konular
    11
    Bölümü
    Jeofizik
    Cinsiyet
    Erkek
    Tecrübe Puanı
    0

    DEPREMİN YERYÜZÜNDEKİ ETKİLERİ

    DEPREMİN YERYÜZÜNDEKİ ETKİLERİ

    A) Topografyadaki Değişmeler

    1-) Arazinin Yükselmesi ve Alçalması:

    Büyük depremlerde , deprem bölgesi dolaylarında topografyada değişmeler gözlenir. Bunlar bölgenin yükselmesi veya azalması şeklinde olabildiği gibi. İki nokta arası mesafenin küçülmesi veya büyümesi şeklinde olabilir. Denize yakın yerlerde arazideki bu alçalma ve yükselme gözle görülebilir. Denize uzak yerde bu ancak bazı geodezik ölçümlele yapılabilir. 1964 Japon yada Japon denizinde olan ve yakın bir şehrin adı ile anılan Niigate depreminde, depremin merkezine çok yakın olan adanın doğu kıyılarından 150 cm batı kıyılarında ise 80 cm, yani belli bir eğimle yükseldiği görülmüştür.

    2-) Deprem Kırıkları, Faylar

    Büyük depremlerde oluşan yüzeysel değişmelerin en gözle görülür deprem faylardır. Genellikle büyükse sığ depremlerde yeryüzünde metrelerce uzanıp giden yarıklar vardır. Fay dediğimiz bu yarıklar bir tarafı diğer tarafına bağıl olarak yatay veya düşey yada her ikisi bir arada olmak üzere yer değiştirilebilir. 1906 Califerma depreminde oluşan San Adrecus dağının gözle görülen kısmını 195 mil olduğu anlaşılmıştır. Fayın yanal atımı 6.5 1953 Yenice depremi yanal atımı +3m 70 km uzunluğunda. 1957 Bolu-Abant depremin yanal atımı 16cm düşeyde 40 cmve 40 km uzunluğunda.

    3-) Arazi Çatlakları – Tansiyon Çatlakları
    Faylardan başka , depremler sonrasında bir takım çatlaklar oluştuğu gözlene bilir. Bunlar deprem faylarından farklı olup depremin titreşim hareketinden meydana gelmiş olan ve sadece zemini yüzeyine ilişkin olaylardır. Faylar çok derinlere doğru kilometrelerce uzanır, çatlaklar yüzey şekillerdir.

    4-) Arazi Kayması (heyelan)

    Bazı büyük depremlerde dağ ve tepe yamaçlarında büyük ölçüde arazi kütlelerin kaydığı görülür. 1913 Japonya kente depremin geniş bir alanda 100 kadar arazi kayması olmuştur. 700 nüfuslu Nebukaucı kasabası tamamen toprakla oluşturmuştur. Vadi de 150m genişliğinde akmaya başlamış ve 1/10 eğimli akarak 5 ……….


  2. #2
    Junior Member jasmin5434 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.03.2012
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

    Ynt: DEPREMİN YERYÜZÜNDEKİ ETKİLERİ

    bunun devamına nasıl ulaşabilirim acaba ?

 

 

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •