??? :'(
arkadaşlar;
sismik
gravite
manyetik
elektrik
yöntemlerin ölçü aletlriyle ilgili detaylı bilgiye ihtiyacım var lütfen yardımcı olur musunuz??? :$
??? :'(
arkadaşlar;
sismik
gravite
manyetik
elektrik
yöntemlerin ölçü aletlriyle ilgili detaylı bilgiye ihtiyacım var lütfen yardımcı olur musunuz??? :$
nasıl bir detaylı bilgiye ihtiyacın var? çalışma prensiplerini mi soruyorsun? Yazdığın her ölçü türünün kendi içinde ayrı sınıfları var ve çeşit çeşit markalar değişik cihazlar var daha açık bi şekilde sorarsan yardımcı olabilirimtrzghi Nickli Üyeden Alıntı
Marka olarak değil de sadece genel çalışma prensiplerini istemiştir büyük ihtimalle..Çünkü sonuçta marka şu an için yani öğrenci için gerekli değil,ne de olsa hangi marka olursa olsun hepsinin çalışma prensipleri aynıdır.
inanması zor ama iki kere uzun bir yazı yazdım ikisinde de kapattım sayfayı yanlışlıkla,
özellikle elektrik yöntemlerde kullanılan cihazları az çok bilirim, kendime bir tane rezistivite cihazı yapmıştım, teknik olarakda bişeyler biliyorum, isterseniz yardımcı olurum ama şu an değil çünkü yazdıklarımı gönderemeden kapatıyorum
vakit buldukça bu konuda bildiklerimi buraya yazacağım,
ilk olarak markalar arası cihaz özellikleri çok farkediyor, tekink olarak farklı prensiplere sahip olanlar mevcut,
standart bir rezistivite cihazının çalışma prensibinas,t b,r avometre ve yapay bir kaynaktır aslında, daha basit anlatmak gerekirse; lisede orta okulda gördüğümüz elektrik devreleridir, bir akım uygulanır ve iki nokta arasındaki potansiyel ölçülür. elektrik dalgalar da sismik dalgalar gibi çemberler halinde yayılır, dolayısıyla kaynak ile alıcı arasındaki en kısa mesafe (yani birbirini dik kesen iki çember ortası çizgisi) ölçüm olarak alınır. Bu yüzden açılımlar çeşitleniyor zaten. rezistivite cihazında (basit rezistivite cihazlarından bahsediyorum, dsi yapımı olanlardan) yere verilen teorik akım ile pratik akımın birbirine uygun olmalıdır. önemli olan amper değeri değil watt tır. yani akım x voltaj. bunun amacı da dirence karşı daha fazla güç göstermektir. yere akım uygulayabileceğiniz bir kaynak bulursanız, herhangi bir elektrikçiden 20tl ye edinebileceğiniz bir avometre ile deneme olarak ölçüm yapabilirsiniz. Kaldı ki halen sp ölçümü yaparken bir dolu cihazım olmasına rağmen polarize olmayan pot elektrotlar ve avometre kullanırım.
gelelim elektrikteki ikinci cihazımıza, ip cihazı. zaman ortamı ip de yere çeşitli periyotlarda akım veriyoruz. 1s-2s-4s yada 8s. diyelimki 2s periyotlu bir çalışma yapıyoruz. burada 2 s pozitif akım iki saniye sıfır akım 2 s negatif akım ve 2 saniye sıfır akım veriyoruz. bu döngü bizim 1 adet periyodumuz oluyor. ip ölçümünü yere akım verilmediği anlarda alıyoruz. yani akım kesildiği anda rezistivitede bahsettiğim birbirine dik olan noktada 2s de oluşan elektrik özelliğinin sıfır anında ne kadar sönümlendiğine bakıyoruz. buna kısaca şarjlanma adını veriyoruz. oluşan sönüm grafiğinin altındaki alan bizim aradığımız ip değeridir. yüklenen bir cismin yükünü boşaltması anı yanii. aslında bu anlattıklarımın hepsini çizerek anlatabilsem keşke, o zaman daha verimli olurdu. umarım bu şekilde de anlatabilmişimdir ve kafanızı karıştırmamışımdır.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin