Mikrotremor
Depremler ve sismik patlamalar dışında, doğal ve doğal olmayan nedenlerle oluşan, periyotları birkaç dakikayı aşmayan, yeryüzünün titreşim hareketlerine genel olarak mikroseism(çok küçük yer sarsıntıları) denir. Mikrotremör(titreşimcik) ifadesi 0.05 ile 2 sn. aralıklı periyotlar için kullanılır.
Mikrotremorlar rüzgar, okyonus dalgaları, jeotermal reaksiyonlar, küçük magnitüdlü yer sarsıntıları gibi doğal etkiler yanında kültürel gürültüler olarak tanımlanan ve başta trafik hareketleri olmak üzere insanların yaşam sürecinde neden oldukları hareketlilikten kaynaklanmaktatır. (Kartz,1976)
Gözlenen bu birçok çeşit mikroseismleri kısaca özetlemek gerekirse;
Düzenli ve Düzensiz diye ikiye ayırabiliriz.
DÜZENLİ MİKROSEİSMLER;
*Kasırgalar ve tayfunlar gibi şiddetli rüzgarlar sırasında okyanuslarda oluşan, 2- 6 sn peryotlu mikroseismler.
*Hava basıncıyla oluşan, 4-10 sn peryodlu mikroseismler.
*Muson ve benzeri tipteki rüzgarlarla oluşan, 4-10 sn peryodlu mikroseismler.
*Su dalgalarının kıyıya çarpmasıyla oluşan, 10-20 sn peryodlu mikroseismler.
DÜZENSİZ MİKROSEİSMLER;
Deniz dalgaları ile oluşan, 1-4 sn peryodlu mikroseismler.
*Rüzgarların, ağaçlara ve binalara etkimesiyle oluşan, 1-4 sn peryodlu mikroseism
*Yerin donması sonucu oluşan, 40-200 sn peryotlu mikroseismler.
Japonya’da birçok noktada yapılmış mikrotremor ölçümleri sonucunda, titreşimciklerin depreme dayanıklı bina yapımımda, sismik faktörlerin saptanabilmesi amacıyla kullanılabileceği ortaya çıkarılmıştır. (Kanai ve diğ. 1954, 1957, 1961, 1965)
Genel olarak rüzgar, okyonus dalgaları vev kültürel gürültüler gibi yüzeysel kaynakların yüzey dalgaları ürettikleri, buna karşı derin kaynaklı ve küçük magnitüdlü yer hareketlerinin neden olduğu titreşimlerin ise düşey yönlü cisim dalgaları olarak yayıldıkları benimsenir.
Kısacası günümüze kadar mikrotremorlerın yüzey dalgaları mı yoksa cisim dalgaları mı olduğu konusunda çeşitli araştırmacılarca ayrı görüşler ileri sürülmüştür. :-*
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin