Sayfa 1/2 12 SonSon
14 sonuçtan 1 ile 10 arası
    Üye JeoNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    11
    Bölümü
    Jeofizik
    Tecrübe Puanı
    0

SİSMİK HIZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

SİSMİK HIZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Sismik bağıntı olarak yoğunluk ters orantılı, elastik parametrelerle doğru orantılıdır. Genel olarak elastik parametrelerin özellikleri moleküller arası ilişkiler açıklanır. Molekül ilşkileri derinliğe ( basınca ) bağlı değildir. Fakat derinliğe bağlı olarak kayacın iç yapısında öyle değişiklik olur ki elastik parametreleri de değişikliğe uğrar. Bu yoğunluğu etkilediği gibi hız artışınada neden olur. Sismik hızı etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz.

1-Derinlikle aynı kayaç için artar.
    2-Kayaç cinsine bağlı olarak yoğunlukla sismik hız artar.
    3-Basınca duyarlı kayaçlar için sismik hız artar.
    4-Kayaçta porazite arttıkça sismik hız düşer.

Kayaçların elastik özelliklerinin saptanması bu kayaçların litolojik özelliklerinin değerlendirilmesini daha gerçekçi yapmak için gereklidir. Çünkü bu parametreler kayacın litolojisine bağlıdır. Satürasyon sıvısının özellikleri P dalgalarını S dalgalarına göre daha çok etkiler.Enine dalga hızı;yoğunluğa,çimentoya,sıkışmaya kırıklara ve eklemlere boyuna boyuna dalga hızından daha hassastır.( Tatham,1982 ) Porazite arttıkça elastisite modülü azalır. Poisson oranı ise artar.Farklı dolgunluktaki kayaçlar için elastisite modül değerlerini incelersek, su ile doygun kayaçlarda değerler büyüktür. Genellikle basıncın artması ile elastisite modülü artar

Junior Member Sismik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

Ynt: SİSMİK HIZI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

arkadaslar ben sismik kırılma yapıyorum ve turkıyenın her il ilçesine gıttım kıtabı bılgılerde bunlar yazıyor ama sısmık aletını kullanınca okadar cok sorun cıkıyor kı 1 km ötede bı kepçe çalışsın veya yola yakın bı arazı ıse sorununuz cok kayaç özellıklerını cıkarmak fazlasıyla zorlasıyor cunku s dalgası suda cok düşer ama o araç sesslerı cok karıstırınca işin içinden cıkmak zor

Senior Member trzghi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    63
    Tecrübe Puanı
    0

Alıntı Sismik Nickli Üyeden Alıntı
    arkadaslar ben sismik kırılma yapıyorum ve turkıyenın her il ilçesine gıttım kıtabı bılgılerde bunlar yazıyor ama sısmık aletını kullanınca okadar cok sorun cıkıyor kı 1 km ötede bı kepçe çalışsın veya yola yakın bı arazı ıse sorununuz cok kayaç özellıklerını cıkarmak fazlasıyla zorlasıyor cunku s dalgası suda cok düşer ama o araç sesslerı cok karıstırınca işin içinden cıkmak zor
    teori o zaman yanlış desenize s dalgası suda yayılmaz diye öğretiliyor bize eğer o yanlıssa sıvı cekırdek tekrar tartısılmaya acık konu...

Member merick60 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    11
    Tecrübe Puanı
    0

Alıntı trzghi Nickli Üyeden Alıntı
    teori o zaman yanlış desenize s dalgası suda yayılmaz diye öğretiliyor bize eğer o yanlıssa sıvı cekırdek tekrar tartısılmaya acık konu...
    arkadasım sen bu işi yaptığına eminmisin s dalgası suda yayılmaz p dalgası hızı artar ya yaptığın işi bilmiyosun yada boş konusyosun

Konular
    11
    Tecrübe Puanı
    0

belki sole demek istem
    Alıntı merick60 Nickli Üyeden Alıntı
    Alıntı trzghi Nickli Üyeden Alıntı
    arkadaslar ben sismik kırılma yapıyorum ve turkıyenın her il ilçesine gıttım  kıtabı bılgılerde bunlar yazıyor ama sısmık aletını kullanınca okadar cok sorun cıkıyor kı 1 km ötede bı kepçe çalışsın veya yola yakın bı arazı ıse sorununuz cok kayaç özellıklerını cıkarmak fazlasıyla zorlasıyor cunku s dalgası suda cok düşer ama o araç sesslerı cok karıstırınca işin içinden cıkmak zor
    teori  o zaman yanlış desenize s dalgası suda yayılmaz diye öğretiliyor bize eğer o  yanlıssa sıvı cekırdek tekrar tartısılmaya acık konu...
    arkadasım sen bu işi yaptığına eminmisin s dalgası suda yayılmaz p dalgası hızı artar ya yaptığın işi bilmiyosun yada boş konusyosun
    sole demek istemis olabilrsin ama su tutan kayaclarda hızı yok denecek kadar dusebilir s dalgasının hızını yada sen diğer kırılmış ses dalgalrını kayıt ediyosun ve kendi gönderdiğin dalga gibi işlem yapıyosun eğer bu şekilde yapıyosanda yanlış işlem olmuş oluyo şöle söliyim ben sana sen en iyisi p jeofonları kullan
    ha bu arada senin teorimini alırsak eğer V1/V2=ro1/ro2 havadan suya s dalgası gonderdiğimizi var sayalım ikinsinde s dalgası yayılmaz senin değişine gore havanın yoğunluğu 1,226 kg/m3 suyun yoğunluğu ise 992 kg/m3 dur seyin değişine gore hız düşmesi degil artması lazım ama sen tum teorileri bu soznle curruttun kusra bakma arkadasım ama biraz dikkat insanlara yanlış bilgi vermiyelim

Üye JeoNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    11
    Bölümü
    Jeofizik
    Tecrübe Puanı
    0

arkadaşlar hepinizin dedikleri doğru s dalgası sudan geçer fakat bu değerler 0 a yakın değerler olduğu için s dalgasının sıvıdan sudan geçemediğini söyleyebiliriz. Tabi bunu arazide kullanan arkadaşlar daha iyi bilir. Unutmayalım teoiride yapılan iş sadece başlangıçtır işi bitirmek için arazi uygulaması gereklidir.

Üye silvio - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yer
    Ankara
    Konular
    53
    Bölümü
    Jeofizik
    Tecrübe Puanı
    0

Alıntı JeoNur Nickli Üyeden Alıntı
    arkadaşlar hepinizin dedikleri doğru s dalgası sudan geçer fakat bu değerler 0 a yakın değerler olduğu için s dalgasının sıvıdan sudan geçemediğini söyleyebiliriz. Tabi bunu arazide kullanan arkadaşlar daha iyi bilir. Unutmayalım teoiride yapılan iş sadece başlangıçtır işi bitirmek için arazi uygulaması gereklidir.
    yapma jeonur s dalgasının sudan gecmesı gıbı bısey soz konsu degıldır olamaz s dalgasını hesaplarken M (mü) yü kullanıyoruz ve bu deger sıvılarda "0" dır.Bu nun sonucunda sıvılarda s dalgası yayılmaz.Eğer bunun aksını soylersenız elınızde kanıt ve ıspatla gelırsenız sızı jeofızık tarıhıne altın harflerle yazarlar.İmkanınız varsa deneyin

Junior Member tusubasa34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Konular
    0
    Tecrübe Puanı
    0

ucunda valla aç agzını

Üye silvio - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Yer
    Ankara
    Konular
    53
    Bölümü
    Jeofizik
    Tecrübe Puanı
    0

Alıntı tusubasa34 Nickli Üyeden Alıntı
    ucunda valla aç agzını

Konular
    11
    Tecrübe Puanı
    0

Alıntı silvio Nickli Üyeden Alıntı
    Alıntı JeoNur Nickli Üyeden Alıntı
    yapma jeonur s dalgasının sudan gecmesı gıbı bısey soz konsu degıldır olamaz s dalgasını hesaplarken M (mü) yü kullanıyoruz ve bu deger sıvılarda "0" dır.Bu nun sonucunda sıvılarda s dalgası yayılmaz.Eğer bunun aksını soylersenız elınızde kanıt ve ıspatla gelırsenız sızı jeofızık tarıhıne altın harflerle yazarlar.İmkanınız varsa deneyin
    bak jeonur eğer tabaka suya doygun dersen ayrı şey su dersen ayrı şey suya doygun bi tabakadada s dalgasının hızı dusermi degismezmi tartısabiliriz oda ayrı bi konu ama yer altında ayrı bi su kaynağı ise kesinlikle ve kesinlikle s dalgası yayılmaz ancak sen sv dalgası kullanıyorsan p dalgası oluşma ihtimali yuksektir ancak jeofonların p dalgası gurultu olarak alır ha bide sole bisey var sen cevreiki gurltuleride kayıt edebilrisin ve sen bunu s dalgasıda diyebilrisin ama senin cözümlemen tamamen yanlış olur silviyo kardesimin dedigi gibi sıvılarda mü 0dır o yuzden kayıt alamazsın var sayalımki aldıgını formulde mü yerine ne yamzayı dsüünoysun ?

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin

Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin