SİSMİK VERİ TOPLAMA
Ortaklığımızın Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü bünyesinde bulunan 2 adet Sismik Ekip ile "Sismik Veri Toplama" çalışmaları yürütülmektedir. Sismik-1 Ekibimiz enerji kaynağı olarak "Vibroseis" yöntemini kullanmakta olup, GPS sistemine sahip 5 adet M26 HD/623 B P tipi vibratöre sahiptir.
Sismik-1 Ekibimizde Sercel-408 UL kayıt ekipmanı kullanılmakta olup, genellikle 3 boyutlu sismik çalışmalarında kullanılan ekibimiz yedek ekipmanları ile birlikte 12 alıcı hattı 120 alıcı kanalı olmak üzere aktif 1.440 kanal kayıt sistemine uygun çalışmaktadır.
Topoğrafya çalışmalarında, Leica GPS system 530 sistemi kullanılmakta olup, EGHAS yazılımı ile gerekli kalite kontrol ve ön planlama işlemleri yapılmaktadır.
Sismik-2 Ekibimiz ise enerji kaynağı olarak "Dinamit" kullanmaktadır. Enerji kaynağının yerleştirilmesinde 13 adet Iveco 6x6 sondaj kamyonu kullanılmaktadır.
Sismik-2 Ekibimizde kayıt cihazı olarak Sercel SN-388 sistemi kullanılmakta olup, ekibimiz 2 boyutlu sismik yanında 6 alıcı hattına kadar da 3 boyutlu sismik veri toplama kapasitesine sahiptir.
Topoğrafya ekipmanları olarak Sismik-2 Ekibimizde de Leica GPS system 500 kullanılmakta ve kalite kontrol ve ön planlama safhaları EGHAS programı ile yapılmaktadır. Her iki ekibimizde de daha yüksek üretim sağlama çalışmalarının sağlıklı yapılabilmesi adına, tüm ara safhalarda "Kalite Kontrol" prosedürleri uygulanmaktadır.
Ayrıca, Sismik Veri Toplama Hizmetleri kapsamında; Sismik Saha Dizaynı, Topografik Kontrol, Kayıt Kontrol ve Statik Hesabı çalışmaları da yapılmaktadır.
NON-SİSMİK VERİ TOPLAMA
Gravimetrik ve Manyetik Etüdler
Ortaklığımızın Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü bünyesinde bulunan 1 adet Gravite-Manyetik Ekibi ile "Non-Sismik Veri Toplama" çalışmaları yürütülmektedir.
Sismik Veri İşlem Sistemleri
2B/3B kara ve deniz sismik proses uygulamaları Pradigm Firması'nın Focus ve Geodepth yazılımları ile gerçekleşmektedir. Bunun yanında Güneydoğu bindirme tektoniğini çözmek için Geotomo Firmasının uzun açılımlı sismik yazılımı olan Thrustline kullanılmaktadır.
SİSMİK PROSES UYGULAMALARI
2B/3B Konvansiyonel Sismik Proses,
Kırılma Statiği (Lineer ve Lineer Olmayan Tomografik Çözüm),
Sinyal Prosesi,
Sinyal Gürültü Oranı İyileştirilmesi,
Tekrarlı Yansımaların Azaltılması (Radon/SRMA),
DMO,
Yığma Öncesi Zaman Migrasyonu,
2B/3B Yığma Öncesi Derinlik Migrasyonu,
Yığma Sonrası Derinlik Migrasyonu,
2B/3B AVO,
VSP Prosesi,
Uzun Açılımlı Sismik Hat Prosesi (2B PSTM and PSDM),
Sismik Modelleme.
BİLGİ SİSTEMLERİ
Sismik, kuyu ve jeoloji verilerinin yorumlanmasında Unix tabanlı Landmark ve Schulumberger firmalarına ait yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlar sismik yorumlama, haritalama, kuyu ve jeoloji verilerinin yorumlanmasında kullanılmaktadır. Bunların dışında rezervuar modelleme, petrofizik gibi alanlarda çalışmalar yapılmaktadır.
PC tabanlı yazılımlar ile sismik, kuyu ve jeoloji yorumu yapılabildiği gibi Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) uygulamaları da sürdürülmektedir. Haritaları sayısallaştırma ve CBS içerisine bilgi olarak aktarma işlemleri en yüksek kalite ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca uydu görüntüleri analizleri de yüzey jeolojisi tespiti ve mevcut haritaların düzeltilmesi çalışmalarına katkı sağlamaktadır.
GIS VE UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMALARI
Ortaklığımız bünyesinde uzaktan algılama konusunda çalışmalar yapmak ve gerekli haritaları üretmek amacıyla ESRI ürünleri kullanılmaktadır. Buna ilave olarak son kullanıcılara web ortamında hizmet veren ve kendi kişisel bilgisayarlarından istedikleri bilgileri (harita, lokasyon, kuyu, sismik vs gibi) görüntüleyebilmeleri ve çıktılarını alabilmeleri amacıyla 2005 yılı içerisinde yapısı tamamlanan ve veri aktarma işlemleri devam eden ARBİS projesi hayata geçirilmiştir.
3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME VE YORUM MERKEZİ
Hidrokarbon aramacılığındaki risk faktörünü minimize etmek ve daha isabetli yorum yapmak suretiyle yeni sahaların keşfindeki başarı oranını yükseltmek amacıyla, sismik yorumda etkin ve entegre çalışmayı sağlamak için 3 Boyutlu Sismik Yorum ve Görüntüleme Merkezi 2005 Mayıs ayında kullanıma açılmıştır.
Merkezde varolan donanımlar ve yazılımlar sayesinde sismik verilerin 3 boyutlu olarak gerçek zamanda incelenmesi ve yorumlanması mümkün olmakta verinin derinlemesine çalışılması sağlanmaktadır. Merkezin asıl amacı grup çalışmasını ve farklı disiplinlerdeki (arama, sondaj ve üretim gibi) iş ortaklarını bir araya getirerek daha sağlıklı bir değerlendirme ve karar ortamı yaratmaktır."
PETROLLE İLGİLENMEK İSTEYENLER VARSA OKUMALARINI TAVSİYE EDERİM.
([Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ] ) (hh)
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin