Yeni Zelanda’da beklenmedik fosil
Yeni Zelanda’da bulunan 16 milyon yıllık fare benzeri bir hayvanın fosili, Pasifik’teki bu adanın genel memeli canlılar ailesine ters özellikler gösteriyor.
Küçük fare benzeri bir canlıya ait olduğu tahmin edilen çene ve femur (üst bacak ekmiği) kemikleri Yeni Zelanda’nın Otago bölgesinde 2002’de bulunmuştu. Araştırmaya yapan Adelaide Üniversitesi paleontoloğu Trevor Worthy, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yazısında canlının yaklaşık 100 gram ağırlığında ve 10 santimetre boyunda olduğunu vurguluyor.
Şimdiye dek Yeni Zelanda topraklarında keşfedilen memeli fosillerinin tümü uçan hayvanlara aitti. Yarasalar, kuşlar, timsahlar ve deniz canlıları bulunmuş, ancak fare benzeri bir canlıya rastlanmamıştı. Fosilin bulunduğu Otago bölgesinin geçmişte bir göl olduğu düşünülüyor.
FOSİLİN ATALARI GONDWANA’YA DAYANIYOR
Worthy, Yeni Zelanda’nın eski dev ‘süper-kıta’ Gondwana’nın bir parçası olduğunu ve 80 milyon yıl önce kıtaların ayrışmasından sonra bazı canlıların adada hapis kaldığını ifade ediyor.
Fare benzeri canlının çene ve femur (üst bacak kemiği) kalıntıları bulundu.
Bu teze göre, Yeni Zelanda topraklarında kalan fosili bulunan söz konusu fare gibi canlılar, gelişimlerini kendi başlarına yürüttü. Yaklaşık 100 milyon yıl önce Antarktika, Güney Amerika, Afrika, Madagascar, Avusturalya gibi birçok kara parçası Gondwana’nın parçasıydı.
YENİ ZELANDA’NIN JEOLOJİK GEÇMİŞİNE TERS
Yeni fosil bulgusu, Yeni Zelanda’nın jeolojik geçmişiyle ilgili mevcut teorilerin güncellenmesini gerektirebilir. Çünkü, Yeni Zelanda’nın 25 ila 30 milyon yıl önce sular altında kaldığı ve daha sonra Avustralya gibi yakındaki kara parçalarından gelen bitki ve hayvan türlerinin adada canlı hayatı yeniden geliştirdiği tahmin ediliyordu. Ancak, ataları Gondwana’ya dayanan bir fosil bu teoriyle uyuşmuyor. Kısaca Yeni Zelanda gerçekten de batmamış olabilir.
NTV-MSNBC
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin