[color=black]METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, hammadelerden başlayarak, metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini; üretilen malzemelerin özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki ihtiyaçlara uygun hale getirilmesini konu alan bir mühendislik dalıdır. Havacılık başta olmak üzere, savunma sanayii, ağır sanayii, kimya sanayii, enerji, haberleşme, taşıma ve diğer sektörlerin gereksinim duyduğu üstün performanslı ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi, ilerleyen teknoloji ve günümüzdeki pazar koşullarının kaçınılmaz gereğidir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bu tür gereksinimlere cevap verebilen üstün malzemeleri geliştirmiş ve ilerleyen teknoloji ile birlikte daha üstün olanları geliştirmeyi hedeflemektedir.
Metalurji ve Malzeme Muhendisligi, metal alasimlarinin cevherden baslayarak insanligin hizmetine sunulma asamasina kadar gecen tum kademeler ile ilgilenen bir bilim dalidir.
Muhendislik calismasinin yer aldigi her alanda kullanilacak malzemenin ozellikleri buyuk onem tasimaktadir.Insaat sektoru, otomotiv sektoru,uzay calismalari, elekronik cihaz yapimi ve bunun gibi bircok muhendislik alaninda ozelliklerinden yola cikarak dogru malzeme secimi yapilmasi gerekmektedir.
Metalurji ve Malzeme Muhendisligi, malzemenin uretimi yaninda, kullanim yeri ve amacina yonelik ozelliklerinin cesitli yontemlerle degistirilmesi diger bir deyisle gelistirilmesini de icermektedir.
Gelisen teknoloji, daha spesifik ozelliklere sahip malzeme ihtiyacini ortaya cikarmis, muhendislik alaninda metal disi bircok malzemenin de kullanimini beraberinde getirmistir.Bu dogrultuda, metal disi malzemeler ( seramik, kompozit, cam vb. ) metalurji ve malzeme biliminin ilgi alanina girmistir.
İş Olanakları
Mezunlar, entegre demir ve çelik işletmelerinde, demir dışı metal ve alaşım üretimi yapan tesislerde; dökümhane, haddehane ve ısıl işlem tesislerinde, beyaz eşya, otomotiv, havacılık, savunma ve petrokimya sanayilerinde, seramik, refrakter ve cam üretimi yapan kuruluşlarda ve malzeme seçimi ile tasarımına gereksinim duyan her sektörde görev almaktadırlar.
Bunlara ek olarak, mezunlarımız çeşitli kuruluşların malzeme araştırma ve geliştirme (AR-GE), tahribatsız muayene ve kalite kontrol bölümlerinde görev almaktadırlar
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin