Kendi düşüncelerimden bahsedeyim biraz amacım objektif olmak, yanlış anlaşılmam umarım.
Türkiye'de Metalurji, kimya ve makine mühendisliğinin sanayideki yeri düşünülerek daha yararlı olması için açılmıştır.
Gidip malzeme mühendisliğin hevesli adam makinacı olursa, metaller ve malzeme konusunda derinlemesine bilgi sahibi de olamaz. Makinanın çok içerikli değil malzeme temelli dersleri genelde, çok daha genel geçer şeyler gösteriliyor, genelde makina mühendislerinin yüksek lisans dersleri, metalurji ve malzemenin lisans dersleri olur(malzeme anabilim dalından bahsediyorum.). Yani bir makina mühendisi anca malzeme anabilim dalını seçerse yüksek lisansta uzmanlaşır. Onun dışında metalurji malzemenin anca ucundan bilgisine sahip olur.
Normalde malzeme bilimi ve muhendisliği yurt dışında interdisipliner bir alandır ve ders müfradatı hiçkimseyle benzemez, kimsenin altdalı olarak da çıkmamıştır, bizdeki gibi dökümdü bilmemneydi de görmezler, hatta makina mühendisliğinden inanılmaz derecede uzaktır. Görüdüğü konular atomik boyuttadır, katı hal fiziği, kuantum mekaniği, malzemenin elektronik özellikleri, transistörler ve yarı iletken malzemeler, nanomalzemeler ve malzemelerin fiziksel ve kimyasal ve mekaniksel özellikleri ve bunların karaktirazasyonu üstüne dersler görür. Fakat Türkiye'de sanayiye yönelik olarak makina mühendisliğinden ayrılarak kurulmuştur. Ama öğretim görevlilerinin nerdeyse tamamı metalurji ve malzeme müh. mezunudur.
Biraz da farklarımızdan bahsedeyim;
Bir makina mühendisi, metalurji ve malzemecilerin bildiğinin nerdeyse çoğunu bilmez(nanomalzemeler, xrd, sem-tem, metalografi, seramik malzemerin temeli, malzemenin elektronik özellikleri, kimyasal ve fiziksel metalurji, mikroyapı evrimi vs...), ama metalurji makinacının imal usulleri, malzeme1-2 derslerinde aldığı herşeyi tek tek ders konuları içinde görür ve çok daha derinlemesine bilir, kimyasal ve fiziksel metalurji dersleriyle bunların neden öyle olduğunu da bilir. Zaten kimyasal metalurji ve fiziksel metalurji derslerini almadan dökümün kaynağım, üretimin temeli öğrenilemez, ezberlenir ki malzeme ezber dersler olarak bilinir makina mühendisliğinde, ama metalurjide ağır sayısal veya yorum temelli derslerdir.
(En basitinden bir faz diyagramlarını malzeme biliminin 2 3 haftasında görüyorsunuz, alaşımlar ve döküm ne kadar iyi öğrenebilirki? Metalurji malzemede 3 kredilik koca bir dönem dersi faz diyagramları. Ya da karakterizasyonu, difraksiyonu, fiz. metalıurjiyi öğrenmeden nasıl yeni bir malzeme tasarlanabilir? mesela nano bir aygıt?)
Makinacıların işi mekanikte ve sistemlerde. Zaten yurt dışındaki adıda Mekanik mühendisliği. Biz malzemenin mekaniksel anlamını inceleriz, siz bir mekanik düzeneğin anlamını incelersiniz. Biz difuzyonu ve çekirdeklenmeyi öğreniriz siz ısı geçişini. Çok farklı disiplinler. Boşuna kavga etmeye gerek yok. Hatta birşey daha ekleyim makina mühendisleri bütün mühendislerin çıkış noktasıdır bir yerde ve son 10 yılda yeniden yapılanıp dahada kişiselleşiyorlar.
Ben makinada okusam ısı ve akışkan veya mekanik alanlarında uzmanlaşırdım.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin