tahribatsız muayene yöntemleri [8 Sayfa]
İçerik :Genel
Endüstride üretilen her malzemenin kendine özgü özellikleri vardır. Genel olarak malzemelerin kullanılacağı yerlerde bu özellikleri sağlaması beklenir. Üretim sonrasında parçalar kullanlmaya başlandığında karşılaşılan problemler sonrası önemli sorunlar çıkarmaktadır. Bu nedenle malzemelerden numuneler alınarak çalışma koşulları labaratuar şartlarında test edilmeye başlanmıştır. İlk dönemlerde yapılan bu testler sonucu maliyetleri arttıran ve bazende yanlış sonuçlar veren tahribatlı testler ortaya çıkmıştır. Bu test yöntemleri kullanıldığı malzemeyi deforme ederek hurda olmasına neden olmaktadır. Bunun yanında test süreside uzundur. Teknolojik gelişmelere paralel olarak Tahribatsız Muayene yöntemleri oluşmaya başlamıştır. Bu sayede test işlemi numune üzerinden değil gerçek parça üzerinden yapılırken zaman kazancıda olmuştur. Ayrıca kullanılan yöntemler uygun şartlarda yapıldığı takdirde kesin sonuçlarıda vermektedir. Bu gün Tahribatsız testler çok sık kullanılmakla beraber tahribatlı testlerede devam edilmektedir. Tahribatlı testlere örnek olarak, Çekme testi, koparma testi, burma testi ve Punta Kaynaklarında kullanılan Tear-Down testini verebiliriz. Tahribatsız testlere örnek ise Radyografi, Ultrasonik, Sıvı Penatrant, Girdap Akımları ve Manyetik parçacık yöntemleridir.
Malzeme Kusurları
Malzemeler üretimleri esnesınde çeşitli problemler nedeni ile istemeyen kusurlara sahip olabilir. Bunlar malzemenin görevini yaparken problemlere neden olur. İki çeşit kusur vardır. Bunlar;
Hatalar: Bir süreksizlik belirtisi tolerans ve malzeme şartnamelerine göre "kabul edilemez" olarak adlandırılıyorsa buna hata denir.
Süreksizlik: Çalışma şartlarında parçanın performansını etkilemiyorsa "kabul edilebilir" olarak değerlendiriliyorsa buna süreksizlik denir.
Bir süreksizlik bir metal parçasının geçmişinde herhangi bir zamanda meydana gelmiş olabilir. Eğer süreksizlik, erimiş haldeki ilk üretim fazında oluşmuşsa "İç süreksizlik" denir. Eğer daha sonraki bir işlem, fabrikasyon veya tamamlanma sırasında oluşmuşsa buna da "İşlem Süreksizliği" denir. Son olarak süreksizlik tamamlanmış ürünün kullanımı sırasında çevre şartları, yük etkisi veya her ikisinin beraberi ile oluşmuşsa bunlara "Servis Süreksizliği" denir.
Tear-Down Yöntemi İle Punta Kontrolu
Diğer tahribatlı testler genel malzeme kontrol yöntemlerinden olduğu için incelemeyeceğiz. Bu yöntem ise punta testinde kullanılmakta olup sonuçları açısından en güvenilir yöntemdir.
Üretilen parçalardan biri rastgele alınarak test için hazırlanır. Hazırlama işleminde dikkat edilecek en önemli unsur parçanın test öncesinde zarar görmemesidir. Hazırlık işlemi aşağıdaki aşamalardan oluşur.
1-Test parçasının punta atılmış bölgeleri iyice temizlenir.
2-Test parçası test sehpasına uygun yerlerden bağlanır.
3-Test edilecek parçanın imalat bilgilerine ait kayıtlar temin e...
Download:
[Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
Yeni link
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin