Slm arkadasar fan motoru güç hesabıyla ilgili bir karmasıklık oldu acaba yardım eden çıkar mı ??
yaklasık 20000-30000 m3/h hava ihtiyacımız var. Buna uygun fan secimi nasıl yapılır ve motorumuzun gucu ne olmalı
Slm arkadasar fan motoru güç hesabıyla ilgili bir karmasıklık oldu acaba yardım eden çıkar mı ??
yaklasık 20000-30000 m3/h hava ihtiyacımız var. Buna uygun fan secimi nasıl yapılır ve motorumuzun gucu ne olmalı
Fan basıncını bilirsen yaklaşık bir değer çıkarabilirsin, aslında normalde sadece fan için gerekli olan gücü bulabilirsin, brake horsepower olan asıl gücü bulamazsın, çok detaylı bir dizayn çalışması gerekir.
Ama bunlara giremeyiz kısa yoldan halledelim: Santrifüj fan kullanacaksan bu fanların verimleri %50 ile %70 arasında geziyor, bizde 26000 lik var verimi %51. Şimdi nasıl hesap yapıldığına geçelim gayet basittir. Hatta bu şekilde eğer hava hızı ölçerin varsa, var olan bir fanın etiket değerlerinden de bakarak kanal sisteminde ne kadar basınç kaybettiğini de bulabilirsin, her neyse. Gücü hesaplamak için fanın toplam basıncını da bilmek zorundayız. Bunu belirtmemişsiniz. Bunu bilmemiz gerekiyor. Ama neyse ben bir basınç alayım= 800 Pascal diyelim ve fanın debisi de 30000 m3/h olsun. 30000 / 3600 = 8,33 m3/sn olur. 800 Pascal = 80 mmSS = 0,08 mSS bunları neden çevirdiğime gelince formülde yerine koymak için.
QxPxg = Güç(kW)
Q= debi = 8,33 m3/sn
P = T. Basınç= 0.08 mSS
g= 9,81 m/sn2
8,33 x 0.08 x 9,81 = 6,54 kW çıkar. Ancak dediğim gibi bu fan mili için gerekli güçtür.
Asıl güç verim değerini koyarak çıkar. Bu büyüklükteki fanların verimleri genelde %52 civarı= buradan = 6,54 / 0,52 = 12,57 kW gibi bir değer çıkabilir. 17 HP'ye yakın bir değer.
Hadi bakalım umarım işine yarar.
serhanvural kardeşim bu bilgi benim işime yaradı paylaşımın için çok teşekkürler
arkadaşlar bu konuyla alakalı fanın toplam basıncı demişsiniz. Bunu çalışan bir sistemde nasıl bulabilirim.
serhanvural Nickli Üyeden Alıntı
peki bu yukardaki örnekteki basınç farkını neye göre belirlememiz gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim...
arkadaşlar benim sormak istediğim konu fan debisine göre; motor gücünü,fan kanat çapı,kanat modeli nasıl tasarlanır?örneğin benim 20000 m3/h kapasiteli bir fana ihtiyacım var.buna göre kanat çapı,kanat modeli nasıl tasarlanır?Yada tam tersi kanat çapından ve modelinden debiye nasıl ulaşılır?bu konu hakkında bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.
merhaba arkadaşlar endüstriyel fan kanatları neye göre hesaplanır açıları nasıl ayarlanır bilen var mı ??? serhan bey bilginiz varsa yazar mısınız lütfen
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin