Time dergisi geleneksel olarak hazırladığı yılın buluşları listesini bu sene de tekrarladı. Time'a göre bu yıl dünyanın en iyi yedi bilimsel buluşu şu şekilde listelendi.
Listede teknoloji devi Sony'nin yeni oyun konsolu PlayStation3'ten, alerji yapmayan kediye kadar çeşitli buluşlar yer alıyor. Okuyucuların oylarına göre bu yılın en iyi buluşu belirlenecek.
Alkollü sürücüye anında tespit:Albuquerque şirketi tarafından geliştirilen bu cihaz alkollü sürücüleri bir kaç saniye içinde tespit etmeye yarıyor. Kızılötesi teknolojiyle çalışan cihaz deriye verdiği kırmızı ışığa dokuların gösterdiği duyarlılığa göre bir dakikada alkol seviyesini belirliyor. İsmi dahi konulmayan cihaz gelecek yıl piyasaya sürülecek.
Felçlilere robot yelek: Panasonic sirketinin geliştirdiği bu robot yelek felç geçiren hastalara his ve kareket kabiliyetlerini yeniden kazandırmak için tasarlanmış. Kol ve bacaklara uygulanan bu yelek fizik tedavide büyük yararlar sağlıyor. Hasta zarar görmeyen kolunu oynattığında diğer oynatamadığı kol da aynı işlemi yelek sayesinde gerçekleştiriyor.
Lotus steril sistemi: Kasede veya sprey tüp şeklinde satılan bu su sayesinde meyve ve steril olması istenen bölgeler çok kısa bir süre içinde yüzde 99.9 oranında mikroplardan arınıyor.
NanoNuno şemsiye: Bu şemsiyenin özelliği bir silkelemede hemencecik kuruması. Nano teknoloji ile üretilen bu şemsiye, çok büyük kullanım kolaylığı sağlıyor. 95 Dolara satılıyor.
CuteCircuit sarılma tişörtü: Bluetooth teknolojisi ile donatılan bu tişört cep telefonu aracılığıyla sevdiklerinize mesaj gönderiyor. Siz kendinize sarıldığınızda binlerce kilometre uzakta dahi olsa karşı taraftaki tişört de sarılma hissi ve sarılmanın sıcaklığını yaşatıyor.
PS3: Dünya üzerinde milyonlarca fanatik kullanıcısı var. Japonya'da piyasaya çıktığı ilk günde kur'a ile satıldı. Oyun konsolunu almak isteyenler saatlerce kuyrukta bekledi. 4 ghz hızındaki alet 72 paralel işlemci sayesinde muhteşem bir hıza ulaşıyor. Yeni Blu-ray isimli yeni teknolojiye sahip ürün ABD ve Japonya'da 600 dolara piyasada.
Alerjiye yol açmayan kedi: Amerikan Allerca şirketinin mutasyona uğratmadan ürettiği kediler göz yaşarmasına, aksırmaya ve astıma sebep olmuyor. Yapılan binlerce test sonrasında insanlarda alerjiye, kedinin salyalarının, tüyünün ve derisinde bulunan glikoproteinin (FEL d1) yol açtığı tespit edildi. FEL d1, 50 bin kedi arasından sadece birinde bulunmuyor. Şirket glikoprotein üretmeyen kedileri buldu ve üretti. Şimdi de 3.950 dolardan satıyor.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin