Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Uygulamaları (CAD-CAM) Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuz Çolak, Türkiye'de süper alaşımların üzerine çalışan iddialı birkaç araştırma merkezinden biri olduklarını belirterek, ''Araştırma merkezimiz, TÜBİTAK'ın yeni oluşturduğu Türkiye Uçak Motorları Komitesi'nde yer alan bir merkez konumuna dönüştü. Türkiye eğer gelecek 15 yıl içinde bir jet motoru yapacaksa bunun içinde biz de varız'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Çolak, yaptığı açıklamada, bilgisayar destekli tasarım ve imalat uygulamalarının, özellikle havacılık sektöründe hayati önem taşıdığını vurguladı.
2002 yılında kurulan merkezde, bu alanda Ar-Ge çalışmaları yapıldığını ve 2008 yılından bu yana yürütülen uluslararası havacılık sektörü projeleri ile dikkatleri üzerlerine çektiklerini anlatan Çolak, ulusal ve uluslararası bir çok projeye önderlik ettiklerini, ayrıca lazer üretim sistemleri ve lazer hızı portotipleme sistemleri üzerine çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Çolak, 2008'den itibaren uluslararası projelere öncelik vermeye başladıklarını, ilk olarak Lubliana Üniversitesi (Slovenya) ile jet motorlarının ve süper alışım üretim süreçleri üzerine bir proje gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Projede iddialı olduklarını ifade eden Çolak, ''Özellikle süper alaşım, inkonel, titanyum ve havacılık sektörünün kullandığı diğer malzemelerin daha ileri teknolojileri yüksek basınç soğutma sistemiyle üretilmesi üzerine ciddi anlamda Ar-Ge projelerimiz ve çalışmalarımız oldu'' dedi.
Araştırma merkezinin, Türkiye'de, süper alaşımlar üzerine çalışan iddialı birkaç araştırma merkezinden olduğuna dikkati çeken Çolak, şunları söyledi:
''Araştırma merkezimiz, TÜBİTAK'ın yeni oluşturduğu Türkiye Uçak Motorları Komitesi'nde yer alan bir merkez konumuna dönüştü. Türkiye eğer gelecek 15 yılda bir jet motoru yapacaksa bunun içinde biz de varız. Türkiye'de bu konuda yetişmiş kısıtlı sayıda insan var. Biz, araştırma merkezimizde yetiştirdiğimiz gençler ile belki ileride bunları kendimiz yapabilecek konuma geleceğiz. Aynı zamanda firmalara verdiğimiz destekle havacılık sektöründe ciddi anlamda Ar-Ge kültürünü yerleştirme ve bu konuda yapılabilecek çalışmalara da akademik destek vermeye devam edeceğiz''
Çolak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUŞAŞ) ile sürdürdükleri proje kapsamında, A 400M model uçağın jet motorunun üretim teknolojisiyle ilgili bir kreyojenik işlem üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Sonraki vizyonlarının, savunma sanayi ve özellikle havacılık sektörüne yönelik üretim teknolojilerini geliştirmek olduğunu belirten Çolak, ''Bizim avantajımız sektörle ortak hareket etmemiz. Bu konuda en iyi firmalarla çalışmalarımız var. Biz süper alışım üzerine belki de tek merkez olabiliriz'' dedi.
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin