Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryuji Yamane, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e Türkiye'nin üretmeyi planladığı yerli otomobil konusundan işbirliğine her zaman hazır olduklarını bildirdi.
Bakan Ergün, Yamane ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabulünde, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliğinin kendileri için yeterli düzeyde olmadığını, iki ülke arasındaki küçük ticaret hacminin aşılması gerektiğini söyledi.
Bunun üzerine söz alan konuk bakan yardımcısı Yamane, Türkiye'nin yerli otomobil üretmek için girişimlerde bulunduğunu bildiklerini ifade ederek, yerli otomobilin üretilmesinde hem teknoloji hem de bilgi paylaşımını gerçekleştirmeye hazır olduklarını bildirdi.
Yamane'nin işbirliği teklifini olumlu karşıladıklarını belirten Ergün, otomotiv alanında Japonya ile Türkiye arasında Toyota, İsuzu ve Honda gibi markalar sayesinde bir işbirliğinin zaten olduğunu ama bunun daha ileri boyuta taşınmasını istediklerini kaydetti.
Teknoloji alanındaki işbirliğinin büyümenin getirdiği sorunları da en aza indireceğini vurgulayan Bakan Ergün, “Orta ve ileri teknolojide ilerlemeyle birlikte bu sorunları en aza indirme hususunu da düşünüyoruz. Biz otomobil üretimini artıralım derken çevreyi kirleten otomobillerin üretimi artsın demiyoruz. Çevreci otoların üretimi konularını birlikte değerlendiriyoruz. Tabi ki bu alanda Japonya'nın tecrübesi ve geçirdiği evreler bizim için çok önemli.” diye konuştu.
Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yamane ise Japon otomotiv sektörünün daha çevreci ve daha az enerji tüketen otomobiller üretmek için projeler geliştirdiğini aktararak, bu alanda elektrikli otomobillerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Türkiye'nin büyük hedefleri olan ve hızla gelişen bir ülke olduğunu ifade eden Yamane, şunları kaydetti:
“İki ülke aynı hedefleri paylaşıyoruz. Bunu daha etkin işbirliğine dönüştürebiliriz. Bu kapsamda fikri mülkiyet önemli bir yere sahip. Patent ve faydalı model alanlarında birlikte çalışabiliriz. Eğer toplum bu konularda bilgilendirilirse Japon firmalarının yatırımları da Türkiye'ye daha kolay olur.”
Yamane, Türkiye'nin kendisine dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi hedef olarak belirlemesinin çok olumlu bulduğunu belirterek,”Türkiye'nin rakamlarla kendisine hedef belirlemesi oldukça güzel. Bizde 1960'li yıllarda kendimize gelir seviyesini iki katına çıkartmayı hedef olarak belirlemiştik. Bunu hedeflediğimiz süreden daha önce başardık. Türkiye'nin de hedeflerine ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil üretiminin stratejik bir karar olduğunu ve hükümet olarak altyapı ve teşvik mekanizmalarını kuracaklarını söyledi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan "Yerli Marka Çalışma Raporu"nun sunulmasına ilişkin toplantıda bir konuşma yapan Ergün, çalışmada yerli otomobilin fiyatının 20 bin-25 bin TL olarak öngörüldüğünü ve yılda 200 bin adet üretilmesinin planlandığını kaydetti.
Yabancı ortaklı Türk firmaların dikkat etmesi gereken gizlilik esasları bulunduğunu kaydeden Ergün, Türk şirketlerinin birleşip bu proje için ortak olabileceklerini, ayrı ayrı çalışabileceklerini veya yabancı bir şirketin de yerli otomobil projesini gerçekleştirebileceğini ifade etti..
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin