Aşı Uygulamaları
Üretilmesi istenen bitkiden alınan vegatatif bir parçanın (kalemin veya sadece gözün) diğer bir bitki üzerine monte edilmesi olayına AŞI denir.
Yeni bitkinin üst kısmını meydana getirecek olan bölüme kalem veya tek göz ihtiva ederse aşı gözü, alt kısmını ve kökünü veya gövdesini meydana getiren bölüme de anaç adı verilir.
Bu işlem sonucunda iki bitki parçası birleşerek bir bitkiymiş gibi büyümelerine devam edeceklerdir. Aksi taktirde aşı uyuşmazlığı meydana gelir ve aşı tutmaz.
Uyuşmazlığın Bazı Belirtileri
-Aşı noktasında kaynaşmanın olmaması yada çok az meydana gelmesi.
-Ağaçların sağlığının iyi gitmemesi ve kısa ömürlü olmaları,
- Aşı noktasındaki şişkinlik (anaç ve kalemin farklı kalınlıkta olmaları) , Kirazda sık sık oluşur fakat aşı uyuşmazlığı değildir.
- Aşılamadan 2-3 yıl sonra aşı noktasından düzgün bir şekilde kırılma.
Aşıyı gerektiren nedenlerden bazıları;
-Tür ve çeşitlerden ismine doğru fidan üretimi,
-Büyük ağaçların çeşitlerini değiştirmek,
-Islah çalışmalarında zamandan kazanmak,
- Bazı anaçların özelliklerinden (Bodur anaçlar gibi) yararlanmak,
-Ağaçların zarar gören kısımlarının tamiri için aşı yapılır.
Aşılar Göz ve Kalem aşıları olarak iki şekilde uygulanırlar.
1. GÖZ AŞILARI
Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.
-Meyve ağacının kabuk verme zamanı yapılacak olan göz aşısı metodunu belirler.
Yapılış zamanlarına göre göz aşıları;
a) Durgun göz aşısı (Ağustos - Eylül),
b) Sürgün göz aşısı (Mayıs - Haziran)
T Göz Aşısı: Genellikle fidan üretiminde ve anaç kalınlığı fazla olmayan (işaret parmağı kalınlığında) aşılamalarda tercih edilen bir yöntemdir. Topraktan 5-25 cm yükseklikte veya anacın ince dallarına uygulanır. Anaç T şeklinde kesilir, kalemden çıkartılan göz odunlu veya odunsuz olarak alınarak anaca yerleştirilir. Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon meydana gelmemesi için ters T göz aşısı yapılır. Daha sonra hava almayacak şekilde rafya veya diğer aşı bağları ile aşı bağlanır. Macunlanmaya gerek yoktur. Aşı bağı 15 gün sonra açılır veya kesilir.
Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan ve çoğaltılacak çeşitten alınan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçasının anaç üzerine yerleştirilmesidir. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu (Ceviz [Misafirler Kayıt Olmadan Link Göremezler Lütfen Kayıt İçin Tıklayın ! ]
Konuyu Favori Sayfanıza Ekleyin